Cărți, broșuri și texte publicate

- bucăți din cercetare, colaborări, texte scrise, traduceri și materiale apărute în alte părți -

printre-identitati-canine-gandvagabond

Printre priviri canine și identități mai-mult-decât-umane, o reconstituire a dezvoltării urbane de la margini

text de Aron Nor, fotografii și cadre din Aici a fost odată câmp (Noiembrie, 2023)

Câinele „fără stăpân” este surprins într-o relație de comensalism, sau sinantropie, și este redat nu ca o ființă mecanică „sălbatică”, sau ca una pasivă neajutorată și pierdută, care trebuie înlăturată, ci ca un subiect care există între diferite lumi, făurindu-și o casă printre diverse resturi și spații umane, unde poate să fie și sătul, și sănătos și stăpân pe situație, alături de alți membrii ai speciei lui.

Acest text a pornit de la instalația colaborativă, „Aici a fost odată câmp”, ale artistxlor Ioana Mincu, Mara Verhoogt și Marco Verhoogt, expusă în vitrina galeriei Suprainfinit. Expoziția a fost curatoriată de Daniela Custrin, iar filmul despre care vorbesc se găsește acum și online. Îi sunt recunoscător Mariei Persu, Danielei Custrin, artistxlor și celor de la Specula pentru propunerea de a scrie acest text, publicarea lui, suportul și gândurile oferite! Textul este disponibil în revista Specula, cât și pe acest site în rubrica de articole.

Eliberarea câinelui, coexistență și rezistență - Schimb de idei antispeciiste între ILC și Aron Nor (Copertă față)

Eliberarea câinelui, coexistență și rezistență: schimb de idei antispeciiste între ILC și Aron Nor

text de ILC și Aron Nor, cu traducere din italiană de Maria Martelli (Iulie, 2023)

Dialogul acesta este o invitație, o deschidere spre diverse întrebări care abordează justețea relațiilor noastre interspecii, spre propuneri mai curajoase pentru spații comune în afara ordinii umaniste și capitaliste, spre a fi împreună-cu-celălalt, alături de câini, și a învăța, înțelege, simți, de lângă ei, alte moduri de a fi.

Îi mulțumesc mult de tot lui Davide Majocchi și tuturor persoanelor implicate în ILC pentru invitație și tot!! Multe mulțumiri Mariei Martelli pentru coordonare și traducerea ideilor, chiar și după ce am depășit cu mult pragul de 5000 de cuvinte, cum convenisem inițial! Mulțumesc Minei Mimosa pentru ilustrațiile de pe copertă și toate editările care sigur au durat și ele mult mai mult decât ne-am gândit la început. Mulțumesc Riot Dog și Lunacorre pentru deschidere, organizarea „întâlnirii de eliberare a câinilor” (ILC), și toată munca pe care o faceți! Și, nu în cele din urmă, mulțumesc mult de tot Pagini Libere pentru publicare și distribuire!

Cover-Liberazioni-Nr.52

Cani di strada – nemici dell’economia socialista, intrusi della civiltà occidentale

text de Aron Nor, tradus de Maria Martelli, cu ilustrații de Mina Mimosa (Martie, 2023)

Ce procese au făcut ca anumiți câini care locuiesc în apropierea omului să fie doriți, iar alții respinși? Ce face ca, o parte dintre aceștia să fie incluși tot mai mult în spațiul domestic ocupând rolul de „animale de companie”, iar alții să fie considerați un „surplus” de care trebuie să scăpăm atunci când „bântuie” spațiul public? Această viziune asupra rolului câinelui în societate și ce loc trebuie să ocupe nu este una universală, ci una particulară…

Mulțumită revistei antispeciiste Liberazioni și Mariei Martelii, textul „Inamicii economiei socialiste, intrușii civilizației occidentale” a fost tradus în limba italiană, „Cani di strada – nemici dell’economia socialista, intrusi della civiltà occidentale” și publicat în numărul 52 al revistei Liberazini (apărut în martie 2023). Articolul este disponobil gratuit și pe acest site în limba română, iar varianta în italiană poate fi găsită mai jos.

Cover-Broșură-Locul-cainelui-sinantrop-AronNor

Locul câinelui sinantrop, poziții confuze și politici comune

text de Aron Nor, cu ilustrații de Mina Mimosa (Noiembrie, 2022)

O broșură despre câinii care trăiesc fără posesori umani, despre locul lor, percepțiile oamenilor și câteva direcții în care ne-am putea îndrepta pentru a ne gândi la aceștia dintr-o perspectivă antispeciistă, postumanistă, decolonială și antiautoritară pe viitor ținând mai bine cont de relațiile și istoriile lor complexe ce ne confirmă că nu toți câinii din spațiul public sunt abandonați, și prin urmare pierduți, în lipsa unui stăpân uman.

Mulțumită editurii Fractalia, textul „Locul câinelui sinantrop, poziții confuze și politici comune” a fost publicat în Noiembrie 2022 în colecția de broșuri Cunoașteri de frontieră. Articolul este disponibil gratuit pe acest site, iar versiunea publicată în format de broșură se poate descărca de pe site-ul editurii și de mai jos.